Description
Saletra potasowa – do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny. Proporcja na 5 kg mięsa: Do 2,5 l wody dodać: – 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, – 2 łyżeczki majeranku, – 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, – 12 ziaren jałowca, – kilka goździków, – szczyptę kolendry i tymianek Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej (1/2 opakowania), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub – emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy (mięso musi być całkowicie zakryte). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni. Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować. Skład opakowania: – Masa netto: 20 g stosować na 10 kg mięsa, Skład: azotan potasu E252
apartamenty chałupy, mapa karwia, kamera międzyzdroje molo, ustronny domek nad jeziorem, wakacje z basenem w polsce, pokoje morze bałtyckie, gdańsk plaża, chłopy pensjonaty, dom wczasowy klif władysławowo
yyyyy