Jaką formę do tarty wybrać?

Słone i słodkie tarty zdobyły serca wielu Polaków. Nie powinno to nikogo dziwić, są smaczne i bardzo łatwe do przygotowania. Gwarancją sukcesu jest nie tylko doskonały przepis, lecz również wysokiej jakości forma do tarty. Jaka będzie najlepsza?

Co warto wiedzieć o formie do tarty?

W sklepach można znaleźć wysokiej jakości formy do tarty, które różnią się kształtem oraz materiałem, z którego są wytworzone. Mogą być wykonane z metalu, silikonu, szkła i ceramiki. Formy do tarty dostępne są w różnych kształtach: okrągłe, kwadratowe, a nawet wzór serca. Niezależnie od kształtu formy do tarty mają głębokość 3-4 cm. Większość z nich ma karbowaną falbankę, dzięki temu ciasto nie zsuwa się w czasie pieczenia. Dostępne są także modele z gładkim brzegiem. Wielkość form do tart jest różnicowana – dostępne są zarówno małe, jak i duże o średnicy 30 cm.

Silikonowa forma do tarty

Silikonowe formy do tart szturmem zdobyły zaufanie wielu pań domu. Są trwałe – nie da się ich odkształcić czy porysować oraz zajmują niewiele miejsca w kuchni, co jest bardzo ważne w małych wnętrzach. Wytrzymują szeroki zakres temperatur od -60° do 240°C. Bardzo łatwo można z nich wyjąć upieczone ciasto bez konieczności wykładnia formy papierem. Wystarczy tylko posmarować naczynie tłuszczem.

Silikonowe formy do tarty można bardzo łatwo utrzymać w czystości – można je myć w zmywarce. Mogą być wyprofilowane lub z wygodnymi uchwytami ułatwiającymi wkładanie i wyciąganie z piekarnika. Jedyną wadą tego modelu jest cena. Za dobrej jakości formę należy zapłacić przynajmniej kilkadziesiąt złotych.

Metalowe formy do tarty

Są bardzo popularnym rozwiązaniem ze względu na niską cenę – około kilka złotych. Wykonane są najczęściej z ocynkowanej stali lub aluminium. Najlepsza jest blacha wykończona teflonem, dzięki temu ciasto nie będzie do niej przywierało. Jest lekka i odporna na wysokie temperatury, ale bardzo łatwo można się poparzyć. Jej zaletą jest niska cena – około kilkunastu złotych.

+0