Description
Schładzarki i zamrażarki szokowe to zaawansowane urządzenia chłodnicze. Pozwalają na szybkie schłodzenie i zamrażanie potraw zaraz po ich przygotowaniu. Znajdują one zastosowanie w obiektach, w których przygotowuje się potrawy najpierw schłodzone a następnie podgrzewane i podawane klientom Zgodnie z przepisami potrawy muszą być schłodzone w czasie nieprzekraczającym 90 minut. Schładzarki gwarantują w tym przedziale czasowym schłodzenie potrawy do temperatury +3°C. Urządzenia z funkcją zamrażania szokowego umożliwiają dodatkowo zamrożenie potrawy do temperatury -18°C w czasie do 270 minut Dlaczego proces szybkiego schładzania jest tak ważny i potrzebny? Tradycyjne schładzanie w urządzeniach trwa minimum kilka godzin. W tym czasie zachodzi w produktach niekontrolowany rozwój bakterii. Przygotowując potrawy czas schładzania należy skrócić do minimum. Dzięki temu można przechowywać żywność przez długi okres, nie tracąc jej walorów smakowych. W czym tkwi sedno? Zamrażarka szokowa sprawia, że płyny przekształcają się w mikrokryształy, które w przeciwieństwie do makrokryształów nie uszkadzają struktur komórkowych i po rozmrożeniu zachowują właściwą konsystencję. Podczas tradycyjnego chłodzenia potrawy na skutek wysychania, parowania tracą około 6%, a nawet 8% swojej wagi, przez co pozbawione zostają naturalnej wilgoci, zapachu czy smaku. Chłodzenie szokowe zmniejsza odparowanie o około 2-3% W standardzie: • W- układ wzdłużny poj. 1/1 GN• stelaż stały• urządzenia są przystosowane do pracy w klasie klimatycznej 4 (30C przy wilgotności względnej 55%), maksymalna temperatura 32C i wilgotność powietrza do 60%, przekroczenie zalecanej temperatury może spowodować obniżenie wydajności urządzenia oraz zwiększenie zużycia energii• sonda termiczna produktu · Wymiary [mm]: 700x800x2310· Pojemność komory: 20×1/1 GN h=40 mm· Napięcie zasilania [V/Hz]: 400/50· Moc elektr. [W]: 1895· Wydajność [kg/cykl]: 72· Czas schładzania: od +90 … +3 w 90 minut Opcje:• lampa UV CERTYFIKATY I ŚWIADECTWA Wszystkie oferowane przez firmę Dora Metal wyroby, wykonywane są zgodnie z wymogami stawianymi przez dyrektywy Unii Europejskiej oraz instytucje powołane do sprawowania nadzoru nad warunkami sanitarno-epidemiologicznymi w obiektach zbiorowego żywienia i posiadają niezbędne świadectwa i certyfikaty: · Świadectwo Państwowego Zakładu Higieny dopuszczające wyroby do obrotu i kontaktu z żywnością· Certyfikat Wojskowego Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Służby Żywnościowej dopuszczający nasze wyroby do stosowania w obiektach wojskowych· Oznakowanie CE oraz PZH…
porty rybackie nad bałtykiem mapa, tanie hostele gdynia, rewal plac wieloryba, youniq, konie sarbinowo, villa italiana, royal home, domki nad morzem grzybowo, jastrzebia gora centrum, apartamenty biała perła, chata jana łeba, nocleg nad morzem z wyżywieniem, ranczo 78, jastarnia hel odległość, gdańsk nad motławą
yyyyy