Description
W kolejnej części poradnia kulinarnego siostry Marii proponujemy przepisy na niezwykle popularne i przez wielu uwielbiane mączne dania, idealne na powszedni lub niedzielny obiad czy spotkanie w gronie rodziny. Książka została podzielona na cztery działy tematyczne. W pierwszym zamieszczono receptury na rozmaite pierogi, które wielu z nas nieodłącznie kojarzą się z dzieciństwem, z kuchnią mamy czy babci. Okazuje się, że ich przygotowanie nie musi być skomplikowane i pracochłonne. Znajdziemy tu przepisy na tradycyjne pierogi z mięsem czy z kapustą i grzybami, ale i na te, które przywędrowały do nas z odległych kultur, jak gruzińskie chinkali czy włoskie ravioli. W drugim rozdziale zebrano przepisy na kopytka, kluski śląskie, kartacze, drobne kluseczki do zup, pyzy czy knedle. W dziale trzecim skupiono się na makaronie, a w czwartym na różnego rodzaju naleśnikach, plackach, krokietach, racuchach i blinach. Pierogi, kluski, makarony to niezbędnik dla miłośników dobrej kuchni, a prezentowane dania powinny zadowolić gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. ——- Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę! Przepis na makaron do lasagne Składniki: o 2½ szklanki mąki pszennej, o 2 jajka, o 1 żółtko, o sól do smaku, o odrobina ciepłej wody. Wykonanie makaronu do lasagne Do sporej miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Pośrodku mąki zrobić dołek wbić do niego jajka i dodać żółtko. Zagniatać ciasto, stopniowo zagarniając mąkę do środka. W razie gdyby było zbyt suche, dolać odrobinę ciepłej wody. Wyrobić gładkie, elastyczne i dość twarde ciasto. Gotowe ciasto przykryć miseczką lub zawinąć w folię i odłożyć na godzinę. Ciasto podzielić na 4 porcje i każdą rozwałkować na cienki placek lub przepuścić przez maszynkę do makaronu. Placki kroić w prostokąty i rozkładać na ściereczkach do przeschnięcia. Makaron jest gotowy do użycia.
dni wolne sierpień 2021, pastelowe domki, willa w sasinie, międzywodzie turnusy rehabilitacyjne perła, aqua holiday, domki u beaty rewal, kołobrzeg verano zdjecia, webcam swinoujscie, urlop nad morzem, kaszuby pole namiotowe
yyyyy